Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Zelené thajské kuracie kari

utorok 20. októbra 2015

Zelené thajské kuracie kari

Och, páni, to bol zase vydarený obed! Naozaj, moje nadšenie nie je prehnané, keď sa do tohto prevažne zeleného kari pustíte i vy, pochopíte. Základom úspechu je kokosové mlieko, bez neho to nepôjde a nikdy nedosiahnete to geniálne spojenie chutí, ktoré sa snúbi v dotyčnom kari. Takisto neodporúčam vynechávať hrášok, vytvorí skvelý základ hustejšej konzistencie, ktorú ja osobne v podobných jedlách milujem. Správnu pikantnosť dosiahneme pomocou thajskej zelenej kari pasty, ktorú už dnes nie je problém zohnať v každom väčšom supermarkete. Ja som spočiatku postupovala pri pridávaní opatrne, ale toto jedlo si žiada nemaznať sa s ním v rukavičkách a prihodiť ho naozaj statočne, výsledok predsa len zjemňuje spomínané kokosové mlieko. No tak sa pusťme do toho!
  • 2 kuracie prsia
  • olivový olej
  • 1/2 - 1 PL thajskej zelenej kari pasty
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1 veľká konzerva kokosového mlieka
  • voda podľa potreby (prípadne vývar)
  • mleté čierne korenie, bylinková soľ podľa chuti
  • 1/2 stredne veľkého baklažánu
  • 2 veľké mrkvy
  • 2 hrste ružičkového kelu
  • 1 hrsť čerstvej bazalky
  • 1 šálka mrazeného hrášku
Vo veľkej panvici na rozhorúčenom oleji opečieme umyté a na veľkosť sústa nakrájané kuracie prsia. Pridáme zelenú kari pastu (pridávame postupne a priebežne ochutnávame, aby sme neskončili v infernom v ústach) a poriadne premiešame. Do panvice vlejeme celú konzervu kokosového mlieka, šťavu z 1/2 citróna a ochutíme soľou a korením.


Mrkvu, baklažán i kel umyjeme a pokrájame na menšie kusy, prihodíme ich do panvice a dobre zamiešame. Podlejeme trochou vody a zmiernime plameň. Dusíme asi 15 minút, potom pridáme hrášok a posekanú bazalku a necháme prejsť varom, kým sa hrášok nerozmrazí a omáčka nezredukuje na požadovanú hustotu, ak by však bola až príliš hustá, dolejeme vodu/vývar. Podľa potreby môžeme ešte pridať soľ či korenie alebo citrónovú šťavu. To je všetko, už len servírujeme!





Skvelé jedlo do nečasu! Nielenže je bohaté a dostatočne zasýti, vďaka pikantnosti poriadne zahreje zvnútra a to je teraz želaný efekt. Nebojte sa orientálnych ingrediencií, určite nešliapnete vedľa. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára