Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Jesenné zapekané kuracie prsia s ružičkovým kelom

streda 18. novembra 2015

Jesenné zapekané kuracie prsia s ružičkovým kelom

Čo tak napísať na úvod? Dumám, hútam, premýšľam, preháňam mozgové závity. Nič mi nenapadá. Dokonca ani ten nadpis vôbec nie je výstižný. Nuž, tak len opisne: jedná sa o obed, ktorý som pripravovala počas voľného utorkového dňa, aby som si zas a znovu mala čo ťahať so sebou do práce. Spojenie šťavnatých kuracích kúskov s ružičkovým kelom a mrkvou nemôže sklamať, navyše keď ich pekne potrápime v rúre zaliate mliekom, niet pochýb o tom, že naše žalúdky budú určite krochkať blahom. Dúfam, že neprotirečíte. A čo teda treba?
  • 2 kuracie prsia
  • 1/2 šálky jablčného octu
  • hrubý plátok masla
  • 1 PL worchestrovej omáčky
  • 1 ČL soli, mletého čierneho korenia, mletej sladkej papriky
  • 1 cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • hrubší plátok masla
  • 2 veľké mrkvy
  • 1/2 vrecka ružičkového kelu
  • 2 ČL sušeného tymianu 
  • niekoľko lístkov bazalky
  • 1 + 1/2 šálky mlieka
  • šálku mrazeného hrášku
Kuracie prsia umyjeme, nakrájame na kúsky s veľkosťou sústa a zmiešame s jablčným octom, worchestrovou omáčkou, soľou, korením a paprikou. Na masle mäso zo všetkých strán opečieme do zlata a preložíme bokom.

Do výpeku pridáme ešte trochu masla, cibuľu pokrájanú nadrobno a necháme ju speniť. Vmiešame nasekaný cesnak a zeleninu: mrkvu nakrájanú na malé kocky, kel zbavený stopiek na štvrtiny. Zo všetkých strán ich opečieme a ochutíme tymianom a bazalkou, prípadne ešte soľou, korením a worchestrovou omáčkou. Zmes zalejeme šálkou mlieka a vrátime do panvice kuracie mäso. Pridáme mrazený hrášok a necháme ho dobre prehriať a tekutinu trochu zhustnúť.


Zmes potom preložíme do zapekacej formy (alebo niekoľkých malých, pre individuálne servírovanie), podlejememe ešte aspoň 1/2 šálkou mlieka a vložíme do vyhriatej rúry. Dopekáme 15-20 minút, kým povrch nie je chrumkavý a mlieko trochu zahustené. Podávame, alebo necháme vychladnúť a balíme do prenosných misiek!




Osobne by sa mi viac páčilo piecť tento pokrm v menších zapekacích miskách, bolo by to roztomilé, praktické, pretože každý člen za stolom by dostal presnú porciu a nikto by si nezávidel, pre nedostatok času som však túto možnosť musela oželieť a všetko nahádzať do jedného pekáča (ktorý, okrem iného, by bol taktiež lepší väčší, bohužiaľ, taký nemám). 



Ak disponujete takým kuchynským náradím, prihováram sa za to, aby ste ho vytiahli. Určite všetkých uspokojíte, pretože na tomto jedle nie je nič, čo by sa dalo ofrfľať (no dobreee, ružičkoý kel asi nepasuje každému, ale takí jedinci nevedia o čo prichádzajú!). 

2 komentáre:

  1. Tymto receptom som sa inspirovala pri dnešnom obede a môžem povedať, že veľmi chutil každému v našej domácnosti. Tvoje recepty sú príjemným a jednoduchým osviežením nášho jedálnička.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som poctená a nadšená z úspechu, nech sa aj naďalej darí vo varení a nech chutí celej rodine! Ďakujem!

      Odstrániť