Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Šalát z pečeného tuřínu, ružičkového kelu a volských očí

pondelok 21. decembra 2015

Šalát z pečeného tuřínu, ružičkového kelu a volských očí

Ľudia, prosím o radu! Mám jazykový problém týkajúci sa dnešného receptu. Ako do slovenčiny preložiť názov tuřín (anglicky turnip)?! Internet mi vyhadzuje výraz kvaka, ja som sa s ním však jakživ nestretla. Zrejme to bude tým, že u nás sa táto zelenina pomerne málo využíva a jej boom nastáva práve teraz, keď k nám prenikajú zdravé trendy z okolitého sveta. Čo si myslím, že je výborná správa, pretože táto nedocenená zelenina si to zaslúži. Vzhľadom pripomína niečo medzi buľvovým zelerom a bielou reďkovkou, chuťou možno práve ju a kaleráb. V každom prípade, z tuřínu (ospravedlňte ma, ale kým túto lingvistickú bariéru neprekonám, budem používať české pomenovanie) sa dajú upiecť vynikajúce hranolky! A tak putovali do šalátu, obohateného o skvelé mandľovo-paradajkové pesto, ružičkový kel a vajcia (lebo bielkoviny musia byť). Och a ešte sušené paradajky! To je skoro povinnosť!

Takže to už iba zhrňme:
  • 1/2 obrovskej hlavy tuřínu
  • 10-15 ružičiek kelu
  • bylinkovú soľ
  • 4-5 sušených paradajok + olej z nich
  • 2 vajcia
  • 1 kopcovitú PL paradajkového pesta s mandľami (zakúpené počas DeLuxe týždňa v Lidli)
Tuřín ošúpeme, nakrájame na hranolky a rozložíme na plech s papierom na pečenie. Kel zbavíme stopiek a prerežeme na polovice. Pridáme ho na plech, zeleninu pokropíme olejom z paradajok a ochutíme soľou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 15-20 minút. Medzitým na oleji z paradajok pripravíme dve volské oči. Upečenú zeleninu umiestnime do veľkej misky, pridáme pokrájané sušené paradajky i vajcia a navrch naložíme štedrú dávku pesta.





Poznáte tuřín? Používate ho v kuchyni? Na internete som sa dočítala, že vraj najmä na južnom Slovensku sa z neho pripravuje prívarok. Zvláštne, že o tom nič neviem (keďže z tej oblasti práve pochádzam). Môžete mi to niekto potvrdiť?

4 komentáre:

  1. u nas na dedine (liptov) to kazdý volá kvaka, mne to pripomína cervenu repu takze som si pomenovala biela repa :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som tiež presvedčená o tom, že je to nejaká odroda repy, takže s označením biela repa by som sa vedela stotožniť. Ale ak je normálne, že ju volajú kvaka, nebudem sa hádať. Ďakujem za komentár!

      Odstrániť
  2. Ahoj ano je to kvaka,u nas na Povazi pomerne znama.Tradicne ju davame do starodavneho receptu pecenej pohankovej kase.Mamina ju pestuje na zahrade.Nikdy ma nenapadlo spravit z nej hranolky a to bezne peciem zeler/mrkvu/petrzlen/cviklu/tekvice vsemozne...Takze velmi dakujem za inspiraciu aj celkovo za recept,tuto kombinaciu vyskusam :) Zdravi verna citatelka Mersi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za objasnenie, tak už sa snáď nebudem zdráhať tento výraz bežne používať. Naozaj ma poteší, ak vyskúšaš recept, dúfam, že bude chutiť. Pečená pohánková kaša s kvakou, to je pre mňa veru novinka!

      Odstrániť