Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Kysnuté lekvárové "zajačie" buchty

sobota 26. marca 2016

Kysnuté lekvárové "zajačie" buchty

Štyri dni voľna! Síce o jednu hodinu ukrátené, kvôli prechodu na letný čas, no prvýkrát i v Čechách nepracovný deň aj v piatok. Čo to znamená? Môžem si konečne ukradnúť trochu viac času na vypustenie môjho kreatívneho ja v kuchyni. Nuž a ako lepšie osláviť sviatky jari, než pečením v tematickom duchu? Privítajte zajačiky z kysnutého cesta plnené lekvárom! Dobre, keby som vám neprezradila, že v tom máte vidieť tých milých ušatých hopkajúcich tvorov, asi by ste na to sami neprišli, lebo hoci som sa snažila zo všetkých síl, dokonalému originálu, ktorý som videla na Pintereste sa to ani zďaleka nepodobalo. Odhliadnuc od toho, v prvom rade sa cení snaha, navyše, vzhľad im určite neubral na chuti. Takže ak aj vy chcete potešiť prípadných kúpačov, naservírujte im ako výslužku zajačie buchty.

Z uvedenej dávky vyjde 16 kusov:
  • 2 a 1/2 až 3 hrnčeky múky
  • 2 PL trstinového cukru
  • 1 balíček (7 g) sušeného droždia
  • 1 ČL soli
  • 1 hrnček (200 g) zakysanej smotany
  • 1/4 hrnčeka vody
  • 2 PL masla (kokosového tuku)
  • 1 vajce
  • trochu mlieka
  • niekoľko hrozienok (na oči)
  • jahodový, slivkový, čokoládový lekvár (nutellu)
Maslo, zakysanú smotanu a vodu umiestnime do rajnice a zohrejeme, nie však do bodu varu (prípadne môžeme použiť mikrovlnnú rúru). Tekutinu odložíme bokom a necháme ochladnúť, kým nie je vlažná. Medzitým hrozienka zalejeme vriacou vodou a necháme odstáť, aby napučali. 
Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme cukor, droždie a soľ. Premiešame, aby sa suroviny rovnomerne rozložili a doplníme mokrou zmesou. Pridáme vajce a rukami vypracujeme na hladké, pružné cesto, ktoré sa odliepa od stien nádoby. Misu prikryjeme utierkou a na teplom mieste minimálne hodinu necháme kysnúť. 


Po uplynutí tejto doby by cesto malo zdvojnásobiť svoj objem. Rozdelíme ho na 16 rovnakých častí a rukami vyformujeme do guľôčok. Z nich vyformujeme placku, doprostred uložíme lyžičku lekváru (jahodového, domácej slivkovej nutelly, originálnej nutelly - každému podľa chuti) poriadne uzavrieme a vytvarujeme valček. Nožničkami zastrihneme do prednej časti buchtičky, čím vytvoríme zajačie ucho. Hrozienka scedíme, ak sú príliš veľké prekrojíme a umiestnime ako oči. 


Zajacov rozložíme na plech s papierom na pečenie a potrieme buď vajcom alebo trochou mlieka. Vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C pečieme 10-15 minút, kým buchty nie sú zlatisté. Hotovo, necháme vychladnúť a tešíme sa ako malé deti, akí sme kreatívni a šikovní (prípadne, ak ste nemehlá ako ja, trieskame si hlavu o stenu, že nám asi z polovice vytiekol lekvár).




Pôvodný recept, z ktorého som vychádzala neobsahoval náplň, jednalo sa iba o suché buchtičky, no ja som sa rozhodla ich oživiť práve lekvárom či domácou nutellou. Aj to bol určite faktor, ktorý sa podpísal na ich vzhľade (ak by vás zaujímalo, ako nádherne a roztomilo mali vypadať, obrázok napríklad >>TU<<). Cesto bolo inak príjemné, veľmi elastické a mastné, vôbec nebolo treba použiť múku na pracovnú dosku, aby sa nelepili. Ozaj, ja som použila kokosový olej a trstinový cukor, ale ak nemáte, pokojne siahnite po masle a cukre obyčajnom.

Už ste nachystaní na oblievačku a šibačku? Aké zvyky sú ustálené vo vašich domácnostiach? Zídete sa vo veľkom počte, pečiete? Ak áno, recept som pripravila dúfam v dostatočnom predstihu, aby ste si týchto ušatých kamarátov mohli vyrobiť tiež. 

3 komentáre:

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vražda na pekáči!!! Ale nie, zlaté sú a verím, že aj chutné boli ;). Len neviem, že prečo si nám neposlala nejaké v taške...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemohla som poslať, pretože tie som piekla až v sobotu a tašku som posielala už vo štvrtok.
      Na chuť sa musíš opýtať kolegov a Jakuba, všetko som rozdala. Ale nikto neumrel, ani nebol PN, ani na mňa zlostne nepozerali, takže hádam chutili :)

      Odstrániť