Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Tekvicové soufflé na slano

piatok 17. októbra 2014

Tekvicové soufflé na slano

To nám to letí, to nám to uteká! Hádajte čo! Dnešným dňom môj blog slávi druhé narodeniny! Kto by to bol na začiatku povedal, že mi nadšenie písať pretrvá takú dlhú dobu? Dúfam, že vás moje články bavia a prinášajú vám radosť, aspoň tak ako mne, keď dostanem nejakú pochvalu, milý komentár či len prosté zhliadnutie stránky.

Ani som to tak neplánovala, ale nasledujúci recept je vcelku dôstojnou formou oslavy druhého roka blogu. Pôsobí vskutku slávnostne a keby som mala sviečku, stačilo by ju pichnúť do stredu formičky a mini torta by bola na svete. No ale nech len nedrístam okolo, venujme sa už tomu podstatnému. Tekvici. To je dobrý začiatok, tá je teraz sezónna. A soufflé. Ktoré je nadýchané a našuchorené ako obláčik. Rozplýva sa na jazyku. No na čo ešte čakáte? Pustite sa už do toho! Aha.. ešte recept. Nuž, tu je!
  • 1/2 tekvice Hokkaido
  • 2 vajcia - žĺtky a bielka zvlášť
  • hrsť čiernych olív
  • lyžica ricotty
  • pár lístkov sušenej bazalky
  • bylinová soľ
  • olej a vymazanie formy
Tekvicu zbavenú jadierok nakrájame na malé kocky (nie je nutné šúpať) a varíme ju, kým nie je mäkká. Medzitým sa vrhneme k príprave ďalších surovín. Z 2 bielkov vyšľaháme sneh, čierne olivy nakrájame na drobné kúsky. Žĺtka ochutíme bazalkou a soľou, dobre premiešame. 

Uvarenú tekvicu scedíme a rozmixujeme. Nemusí to byť však úplne na hladko. Toto pyré zjemníme ricottou, premiešame a pridáme k zmesi olivy a žĺtka. Znovu zamiešame a na záver zľahka zapracujeme sneh. Cesto rozdelíme do malých zapekacích misiek (vymazaných olejom) alebo do formy na muffiny. Pečieme v rúre rozohriatej na 180° asi 20-25 minút.



Kvalita fotiek nie je veru ktoviečo, ale vonku nepanujú práve ideálne svetelné podmienky. Už to tak bude, pokročila nám doba a hlási sa sychravá jeseň. Ešteže má niekoľko svetlých bodov. Napríklad nádherné farby. Veď aj tieto bochníčky, no nie sú rozkošné?




 Čo chystáte cez víkend?

2 komentáre: