Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bentó week #5: Tekvica Hokkaido plnená mletým hovädzím s dubákmi

streda 19. novembra 2014

Bentó week #5: Tekvica Hokkaido plnená mletým hovädzím s dubákmi

Neplánovane sa mi ozvali z brigády a to pre mňa znamenalo zase raz nahádzať niečo do "obedárika" a vyraziť makať. Užívam si posledné zvyšky jesennej úrody a tak padla voľba na zvyšok tekvice. Navyše, mamka ma zásobila hovädzinou, ktorá sa na mojom tanieri až tak často neobjavuje, preto by bol až hriech ju nejako nezakomponovať do receptu. Tak vznikla plnená tekvica. So sušenými dubákmi to bola proste delikatesa, preto neváhajte a postupujte spolu s mnou!

Vyrabujeme špajzu a chladničku a obstaráme si:
  • 200 g mletého hovädzieho (pravdepodobne vám trocha ostane, záleží od veľkosti tekvice)
  • 1/2 malej tekvice Hokkaido
  • 2 strúčiky cesnaku
  • oregano, mleté čierne korenie, dubákové korenie, údenú papriku, soľ
  • hrsť sušených dubákov
  • trochu ľubovoľného syra, ktorý sa dobre topí v teple
  • olej (ja som použila zo sušených paradajok ako podklad pod mäso a cesnakový na tekvicu)
Vriacou vodou zalejeme sušené dubáky a necháme ich odstáť. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájaný cesnak a pridáme mäso. Sprudka ho opečieme, ochutíme oreganom, dubákovým a čiernym korením, údenou paprikou a soľou. Podlejeme vodou, pridáme scedené dubáky a dusíme, viac-menej kým nie je hotové. 

Kým sa dusí mäso, pripravíme si tekvicu: umyjeme ju, vydlabeme, pokvapkáme ju cesnakovým olejom a osolíme a dáme predpiecť do rozohriatej rúry, kým nie je polomäkká. 

Chvíľu pred odstavením mäsa k zmesi pridáme nadrobno nakrájaný kúsok syra, kvôli lepšej konzistencii. Dobre ju rozmiešame a napokon plníme do polohotovej tekvice. Vrátime ju naspäť do rúry a dopekáme, kým nie je mäkká. 


Tramtadadáááá, nezostáva nič iné, iba ju napchať do krabičky a vziať do práce/školy/kamkoľvek uznáte za vhodné (i keď do kina to asi nie je ideálne riešenie).




Dobre, nateraz už tekvice stačilo, dúfam, že ste to prežili bez ujmy na zdraví (či už telesnom alebo duševnom)!

2 komentáre:

  1. Tento rok som ešte hokaido nemala :) A rodičia ma tiež vybavili hovädzinou :D Čaká na mňa v mraziaku :) ... a neviem či je vhodná do školy :D už teraz si pripadám ako zvieratko v zoo, keď vytiahnem krabičku s kuracinou a nakrájaním kalerábom :D (všetci sa tak divne pozerajú akoby mi na krku vysela ceduľka "prosím nekŕmiť")

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To len závidia, vieš ako radi by si určite dali s tebou? :D Na divné pohľady nebrať ohľad a spokojne sa kŕm aj naďalej :D

      Odstrániť