Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Hovädzí guľáš..

utorok 2. decembra 2014

Hovädzí guľáš..

.. ale po mojom. Vysvetlím! V Čechách sa pod pojmom guľáš rozumie dusené hovädzie mäso s hustou hnedou omáčkou a najčastejšie sa podáva s knedlíkmi Aspoň tak mi to bolo vysvetlené ešte v prvom ročníku, keď sme v menze dumali, čo z ponuky si objednať. Na Slovensku, aspoň u nás, keď sa povie guľáš, myslíme polievku, najlepšie varenú v kotlíku, hustú, s prídavkom zemiakov a niekedy aj inej zeleniny (trebárs mrkvy).

Ja som sa rozhodla vytvoriť niečo medzi tým. Nie úplne obyčajné dusené hovädzie, ale ani tekutú polievku. Aspoň taký bol pôvodný zámer. Ako to dopadlo? Uvidíte!

Najprv si pripravíme:
  • hovädzie mäso (ja som mala sviečkovú)
  • cibuľu - platí, že na jeden diel mäsa by malo byť rovnaké množstvo cibule! (takže u mňa dve veľké)
  • 2 menšie mrkvy - na zahustenie omáčky
  • soľ, mleté čierne korenie, sladkú mletú papriku, čili omáčku (alebo štipľavú mletú papriku)
  • olej
Cibuľu nakrájame na kocky, nemusí to byť ktovieako precízne, aj tak sa musí rozvariť. Hovädzinu zbavíme blán (ale nie je to nutnosť, tuk by sa mal teoreticky vyškvariť) a nakrájame ju na kocky. Na rozpálenom oleji podusíme cibuľu do sklovita, pridáme mäso a opečieme ho, kým sa nezatiahne. Ochutíme soľou, korením a paprikou. Mrkvu nakrájame na čo najdrobnejšie kúsky, chceme, aby sa čo najviac rozvarila. Pridáme ju do hrnca a zalejeme vodou. Akým objemom, to už záleží na vás podľa toho, či z guľášu chcete polievku alebo naopak dusené mäso (v anglicky hovoriacich zemiach na to majú výstižný pojem stew). Varíme určite hodinu, hodinu a pol v závislosti od druhu mäsa a množstva. Priebežne dolievame vodou, ak je to potrebné. 


Nakoniec to dopadlo tak, že som nechala vyredukovať väčšinu vody. V priebehu varenia som si totiž povedala, že mi aj tak ide primárne o to mäso, preto som to nenechala v štádiu polievky a viac vody som nepridávala.




Mimochodom, už je to tu. Prišiel a psa mráz aj do Brna. Prvýkrát túto sezónu, za oknom sa nám zabelelo. Nebol to ešte pravý sneh, skôr len námraza, ale aj to sa počíta.


Aký máte vy pohľad z okna?

4 komentáre:

  1. Utorok ráno: snežííííííí!!! :). V utorok poobede: pršíííííí... :(. A tak sa máme v BB... ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V Bratislave celé dni mrholí, zima je :D Už by som uvítala aj sneh :)

    OdpovedaťOdstrániť