Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Zapekaný syrovo-hráškový dip

sobota 14. marca 2015

Zapekaný syrovo-hráškový dip

Niekedy mám proste neodolateľnú chuť na syr. Horúci, roztopený, z ktorého sa ťahajú dlhé vlákna a lepia zuby. Vyprážaným eidamom však u mňa nezabodujete, radšej hľadám iné alternatívy, najlepšie v spojení s nejakou zeleninou. V mesiacoch, ako sú tieto, kedy ešte záhradka odpočíva si musím vystačiť hoci aj s tou konzervovanou. A tak nad rozpálenou miskou snívam o teple a šťavnatých paradajkách zo starkinej záhrady, černiciach priamo z kríka a sladučkej mrkve.. ach, už aby to bolo.

Na jednu menšiu zapekaciu misku je nutné:
  • 80 g nivy (alebo iného syra s modrou plesňou)
  • 3/4 konzervy hrášku
  • 1 malú červenú cibuľu
  • trochu oleja
  • 1 kelímok (150 g) bieleho jogurtu (čím tučnejší, tým lepší)
  • syr gouda, nastrúhaný navrch
Cibuľu nakrájame na tenké polmesiace a orestujeme na oleji domäkka. Pridáme hrášok a necháme, nech sa obalí olejom. V miske zmiešame jogurt, postrúhanú alebo rozdrobenú nivu a hráškovú zmes. Navrch nastrúhame goudu či iný tvrdý syr podobného typu. Dip vložíme do rúry vyhriatej na 180° a zapekáme 10-15 minút, kým povrch nie je zlatistý a úplne rozpustený. Dip sa odporúča servírovať s tortilla chipsami, ale pokojne ho môžeme jesť len tak samotný.




Mimochodom, radím pridať goudu aj priamo do do dipu, nielen navrch. Bude mať potom určite tú správnu ťahavú textúru. Škoda, že som na to nemyslela skôr. Nuž, nabudúce!



Všetkým želám pekný víkend!

2 komentáre:

  1. Wooow vynikajúci nápad, syry milujem na každý spôsob (tiež ale okrem vyprážaného), určite vyskúšam! :)

    OdpovedaťOdstrániť