Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Šošovicovo hubová polievka

streda 6. novembra 2013

Šošovicovo hubová polievka

Včera ráno som vypadla z prednášky, valila to smerom domov a cestou som úporne premýšľala nad tým, čo na obed. Kam sa hrabe Shakespeare s jeho bytím a nebytím; čo pod zub, to je otázka! Snažila som si spomenúť, aké suroviny obsahuje moja chladnička a niekoľko krabíc. Napokon ma osvietilo. Dala by som si nejakú polievku na zahriatie!

Voľba padla na šošovicu, pretože som si spomenula, že v októbrovom vydaní Albert magazínu bol recept, ktorý sa mi celkom pozdával. Samozrejme, sú v ňom nejaké tie obmeny a tak vám ho dnes budem prezentovať v podobe, akej som ho napokon realizovala.

Potrebujeme:

  • 50 g šošovice, predom namočenej (moja stála asi hodinu a pol)
  • mrkva
  • červená cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • hrsť sušených húb (u mňa dubáky)
  • majoránka, mleté čierne korenie, koreniaca zmes dubákové bylinky
Na troche olivového oleja orestujeme cibuľu a pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu. Chvíľu opekáme a potom vsypeme scedenú šošovicu a nadrobno nasekaný cesnak. Dobre premiešame a zalejeme vodou. Môžeme pokojne aj zeleninovým vývarom, ako káže pôvodný recept, ale ja som na rozdiel od neho do polievky pridala huby, ktoré majú svoju vlastnú chuť a tak som to nechcela príliš kombinovať. Pridáme dubáky sparené vo vriacej vode, ochutíme koreniami, prípadne soľou a varíme 20 - 30 minút, ale pokojne menej či viac, záleží od množstva pridanej vody a požadovanej konzistencie. Podávame s petržlenovou vňaťou. 




Polievočka padla výborne, síce sa mi podarila pomerne hustá (vyvarila som skoro všetku vodu ), ale to mne vôbec neprekáža, a jedla som ju takmer vriacu, čo potešilo v tomto sychravom nečase. Dúfam, že urobí radosť aj vám. 

4 komentáre: