Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Dve tváre cukety

nedeľa 14. júla 2013

Dve tváre cukety

Po úspešnom zbavení sa karfiolu, do mojej kuchyne zavítala stará známa, madam cuketa. Pred mojím zdravým obdobím sme sa príliš často nevídali, mamka ju pridávala len do zemiakových placiek, pokiaľ ja viem (a ak ju narvala aj niekam inam, nezverovala sa nám s tým, možno z obavy, že by sme to nejedli). Lenže teraz som svoj vzťah k nej zmenila a neviem sa jej prítomnosti nabažiť :)

Preto vám dnes ponúknem rovno dva jednoduché receptíky, ako s touto dámou naložiť.

Dusená cuketka s mladou mrkvičkou a kalerábom
Mrkva i kaleráb pochádzajú zo záhrady mojej starkej, sú to prvé mladé exempláre a preto s nimi nebolo veľa práce. Jednoducho stačí keď cuketu nakrájame napríklad na hranolčeky a jemne orestujeme na masle. Pridáme mladú mrkvu a kaleráb, posypeme bylinkami (majoránkou a provensálskym korením) a podlejeme troškou vody. Pod pokrievkou dusíme 10 minút, kým zelenina nie je tak na skus (al dente :D).



Cuketové rezance so Schwarzwaldskou šunkou
Ani druhý recept nie je náročný na prípravu. Na troške olivového oleja osmahneme nadrobno nakrájaný cesnak a prihodíme na pásiky nakrájanú Schwarzwaldskú šunku. Premiešame, nech sa trochu obalí olejom a cesnakovou arómou a následne pridáme cuketu, nakrájanú na tenké plátky (či rezance). Posypeme bylinkami, napríklad bazalkou.




Restujeme kým cuketa nie je mäkká, môžeme ju podliať troškou vody, aby sa príliš nepripiekla. Kto má rád, môže hojne posypať olivami (a ja veru rada mám :D). 



V lete u mňa jednoznačne vedú ľahké zeleninové pokrmy. Škoda len, že si zeleninku musím kupovať v obchode (zriedka na trhu), najradšej by som si dala tú zo starkinej záhradky. Ale to sa ťažko realizuje, keďže trčím v Brne. Našťastie, mám super mamku a tá mi časť zásob odloží do mrazáku, takže keď prídem najbližšie, niečo si tam na mňa počká :) 

A čo vy? Máte vlastnú záhradu? Alebo tiež ste odkázaní iba na to, čo nám ponúkajú v hypermarketoch?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára