Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: "Vtipný" kvíz o jedle (5)

sobota 8. marca 2014

"Vtipný" kvíz o jedle (5)

Máte radi zeleninové šaláty tak ako ja? V tom prípade vás určite poteší dnešný "vtipný" kvíz, ktorý som si pre vás práve pripravila. Šalát je jednoduchou a chutnou príležitosťou ako do svojho jedálnička zaradiť dennú dávku zeleniny a tým aj všetky dôležité živiny a vitamíny. Bez dlhých rečí teda poďme rovno na vec, pripravte si vidličky, podbradník a začíname:

1. Pôvod tohto šalátu sa datuje už v starovekom Ríme a dnes sa jeho názov prekladá pravdepodobne z holandského slova "koolsalade". Jedná sa o:
A) šopský šalát
B) šalát z kyslej kapusty (sauerkraut)
C) Chow Chow
D) Coleslaw

2. Pan-bagnat je sendvič plnený jedným veľmi obľúbeným šalátom a to:
A) Cobb
B) Panzanella
C) Lomi Lomi
D) Nicoise

3. Identifikujte šalát, ktorý sa zvyčajne podáva ako predjedlo a jeho základnými ingredienciami sú bulgur, petržlen, mäta a paradajky:
A) Tabbouleh
B) Larb
C) Salmagundi
D) Moravský šalát

4. Ktorý šalát je neoficiálnym národným jedlom Laosu?
A) Crab Louie
B) Suva
C) Som Tam
D) Larb

5. Ktorá ingrediencia je základnou surovinou pre pravý grécky šalát?
A) paradajka
B) šalátové listy
C) paprika
D) červená cibuľa


6. Ktoré z nasledujúcich troch ingrediencií tvoria základ pre Waldorfský šalát?
A) šalát, jablko, syr s modrou plesňou
B) zemiaky, šunka, jablko
C) jablko, zeler, vlašské orechy
D) jablko, paradajka, uhorka

7. Gesier de Canard je základná surovina šalátu s názvom Perigord (Salade Perigourdine). Čo to Gesier de Canard vlastne je?
A) tofu
B) mandľová pasta
C) sladkosť
D) konzervované kačacie drobky

8. Zmes majonézy, kečupu, kyslých uhoriek, cibule, papriky, olív a vajec natvrdo vytvorí dressing známy ako:
A) Ranch dressing
B) Louis dressing
C) Thousand Island dressing
D) Russian dressing

9. Tento populárny letný šalát pôvodom z Umbrie a Toskánska v Taliansku pozostáva okrem iného z kúskov opečeného chleba a preto sa mu niekedy zvykne hovoriť aj "šalát zo zvyškov" (leftover salad). Jeho správny názov je:
A) Provensálsky šalát
B) šalát Lidia
C) Moravský šalát
D) Panzanella

10. Istý majiteľ reštaurácie Brown Derby v Los Angeles údajne raz spojil dokopy niekoľko zvyškov z kuchyne a vytvoril tak šalát, ktorý dnes nesie jeho meno. Bol to:
A) Cobb salad
B) Crab Louie
C) Caesar salad
D) Chef salad


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A teraz sa pozrime na správne odpovede:


1) D
"Koolsalade" sa zvykne prekladať ako kapustový šalát, nuž a kapusta je základom pre šalát Coleslaw. Často býva doplnený o mrkvu, syr, cibuľu, ananás i červenú kapustu. Finálnu podobu mu dodáva zálievka z octu a majonézy i keď je veľmi nepravdepodobné, že by si starovekí Rimania do tohto šalátu pridávali práve tento dressing, ktorý svetlo sveta uzrel až niekedy v osemnástom storočí. 

2) D
Pôvod šalátu i zmieneného sendviča je v meste Nice vo Francúzsku. Býva plnený paradajkami, fazuľovými strukmi, tuniakom, zemiakmi a varenými vajcami. Do šalátu sa navyše pridáva paprika, cesnak, čierne olivy a sardely, prípadne sa preleje ešte nejakým dressingom. 

3) A
Základný recept na Tabbouleh býva často dopĺňaný o rôzne koreniny, napríklad o škoricu, nové korenie (i keď tradične sa používa čierne mleté). V Arménsku majú podobné národné jedlo nazývané Eetch, v Turecku ho volajú kisir. 


4) D
Základom šalátu je vždy mäso, avšak je jedno aké. Či už kuracie, morčacie, kačacie, bravčové, hovädzie, dokonca ryby, vždy sa však marinuje v zmesi rybej omáčky a limetovej šťavy. Mäso sa potom zomelie s chilli a mätou. Do zmesi sa pridáva opekaná ryža a celý pokrm sa servíruje pri izbovej teplote, teda nie hneď po uvarení. 

5) A
Grécky šalát je predovšetkým šalátom paradajkovým, ktorý okrem nich obsahuje ešte uhorku a červenú cibuľu so syrom Feta a olivami Kalamata. Do zmesi sa pridávajú bylinky (oregáno a bazalka) a zálievka z olivového oleja, oli a čierneho mletého korenia. V niektorých častiach Grécka mu hovoria i "dedinský" šalát. 

6) C
Tento šalát má nespočetné množstvo variácií, môže sa pripravovať napríklad aj s hrozienkami či iným sušeným ovocím. Tradične sa servíruje položený na liste šalátu a verí sa, že jeho korene sú v New Yorku, v hoteli Waldorf-Astoria, kde ho začali pripravovať v devätnástom storočí. 

7) D
Périgord je región v juhozápadnej časti Francúzska. Táto oblasť je známa konfitom ("konzervou"); ide o veľmi starý spôsob konzervovania mäsa. Táto metóda spočíva v tom, že mäso sa najprv zasolí a ochutí bylinkami, potom sa celkom ponorí do vlastného tuku a v ňom sa veľmi pomaly varí. Takto ostane pri ochladení obalené tukovou vrstvou, ktorá ho dokonale zakonzervuje. 

8) C
Dressing je pomenovaný údajne podľa tisícky ostrovov ležiacich pozdĺž pobrežia medzi USA a Kanadou na rieke St. Lawrence. V tejto oblasti sa narodila jeho vynálezkyňa Sophia LaLonde. 
Louis dressing obsahuje majonézu s chilli, cibuľu a zelené chilli papričky. 
Ranch dressing pozostáva z kyslej smotany, majonézy, cibule a cesnakového prášku. 
Ruský dressing je tomu tisícich ostrovov veľmi podobný, takže sa niekedy pokladá za jeho variáciu, no namiesto majonézy ako základ používa jogurt. 

9) D
Dnes sú základom tohto jednoduchého šalátu paradajky a opekaný chlieb. Dopĺňa sa bazalkou, olivovým olejom a octom. Do šalátu samotného môžete pridať na vylepšenie akúkoľvek inú zeleninu. Zámerne uvádzam, že dnes sú základ paradajky, pretože v minulosti tomu tak vôbec nemuselo byť. Tento taliansky šalát sa totiž spomína v jednom z diel básnika Bronziniho z obdobia 16. storočia. Vedci si dnes nie sú istí, či už v tej dobe boli do Talianska privezené paradajky. Bez ohľadu na to, teší sa aj teraz veľkej popularite medzi šéfkuchármi práve preto, že je skvelým spôsobom ako zužitkovať nejaké tie kuchynské zvyšky a nič tak nevyjde nazmar. 


10) A
Hovorí sa, že Robert Cobb v jednu noc ťahal dlhú šichtu a na jej konci bol už taký hladný, že len spojil dokopy niekoľko posledných ingrediencií, ktoré mal po ruke a vytvoril z nich šalát, ktorý obsahoval šalátové listy, paradajky, slaninu, kuracie mäso, vajcia natvrdo, avokádo, kukuricu, pažítku a syr rokfort. 

A tradične, prosím, napíšte mi do komentáru, ako sa vám páčil dnešný kvíz, ako ste v ňom obstáli. Ako bonusovú odpoveď mi pokojne uveďte, či vôbec obľubujete šaláty a ak áno, aké. Určite sa nechám inšpirovať, ak máte nejaký zaujímavý, alebo niečo čo sa už roky vyskytuje vo vašej domácnosti. Pretože šalátov nikdy nie je dosť a koľko ľudí, toľko chutí a toľko šalátov, no nie?
Krásny večer všetkým!

2 komentáre:

  1. saláty mám strašně ráda, nejlíp když hrajou všemi barvami, ale třeba s takovou rukolou se to nesmí moc přehánět (je to pak děsně hořký) :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne, tá farebnosť je na tom to najlepšie.. treba potešiť telo i ducha :D

      Odstrániť