Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Cesnakový chlieb z cícerovej múky s droždím

štvrtok 18. augusta 2016

Cesnakový chlieb z cícerovej múky s droždím

Dá sa vypestovať si závislosť na strukovine? Menovite cícer do mňa padá ako do čiernej diery. V akejkoľvek podobe: varený, pečený, v plackách , či muffinoch a najnovšie v tomto chlebe, pri ktorom som skúšala, ako bude fungovať s droždím. Chuť? Šesť hviezdičiek z piatich! Konzistencia? Pokrivkáva - nedajú sa z neho nakrájať úhľadné okruhy, ktoré by sme mohli natrieť štedrou porciou pomazánky (ideálne tiež cícerovej, pre zmenu, haha). Keď sa však povznesieme nad tento nedostatok a z bochníka budeme jednoducho odždibovať (je toto vôbec regulérne slovo?), poslúži ako dokonalá príloha prebárs k pečenej či dusenej zelenine, prípadne možno celé kusy chlebíka do spomínanej nátierky alebo dipu rovno ponoriť. Taktiež možnosť. Takže, akým spôsobom sa rozhodnete spracovať tento cesnakom prešpikovaný chlebíček, nechám už na vás, hlavne si ho pripravte. A ja možno časom vychytám ešte posledné muchy obmenou pomeru ingrediencií, pretože určite neostane iba pri jednom vyskúšaní. Stopercentne sa v blízkej budúcnosti pustím do ďalšieho pokusu. Pri úspechu čakajte rozhodne nejakú aktualizáciu na blogu. Ba čo viac, ak ste cícerový maniaci ako ja, budete príjemne potešení, pretože mám nachystané minimálne ďalšie dva recepty s ním, ktoré nemôžu zostať v utajení.
  • 200 g cícerovej múky
  • 1 ČL sušeného droždia
  • 150-200 ml mlieka
  • 2 PL oleja z vlašských orechov (alebo iného)
  • 1/2 ČL soli
  • 1 ČL korenia na pizzu
  • 1/2 ČL medu - do kvásku
  • 5 strúčikov cesnaku 

Do vlažného mlieka prisypeme sušené droždie, pridáme med a necháme vzísť kvások, kým sa na povrchu nezačnú vytvárať bublinky (zhruba 10 minút). Tekutinu potom prelejeme do misy k cícerovej múke, pridáme olej, korenie, soľ a prelisovaný cesnak. Cesto necháme na teplom mieste podkysnúť asi hodinu. Cícerová múčka je ťažká a ak je dokonca doma vyrobená jednoduchým pomletím sušenej strukoviny, bude hrubá, preto nečakajme, že sa objem cesta niekoľkokrát znásobí. Cesto umiestnime do formy (napríklad zapekacej sklenenej misy) a pri 180 °C vo vyhriatej rúre pečieme 25-30 minút, alebo kým povrch nezhnedne a je krásne chrumkavý. Stav kontrolujeme špajdľou zapichnutou do stredu. Chlieb necháme chvíľu odpočinúť a až potom krájame. 







Podávame: s pečenou alebo dusenou zeleninou - ako som to urobila ja v prvý deň, kedy som zlikvidovala trištvrtiny chlebíka, alebo s rôznymi nátierkami - deň druhý. Ja som mala možnosť vyskúšať ďalší druh hummusu ochutený paradajkami - zakúpený doma na Slovensku, značku Yami v ČR nedostať (ďakujem, mami!), čo je ohromná škoda. Ale aby im nebolo smutno, nesmela chýbať tekvica a domáca mrkva a posledný Portobello šampiňón.





Buďte voči mojej posadnutosti trochu zhovievaví, veď cícer je skvelý a strukoviny obecne sú pre naše telo blahodárne. Všade naokolo počúvam a čítam, ako sa rôzne štúdie sťažujú, že ich konzumujeme žalostne málo. Nuž, pre mňa to rozhodne neplatí. Tak si vezmite príklad!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára