Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Kocky mrazeného jogurtu s broskyňami / Frozen yogurt bark with peaches

nedeľa 7. augusta 2016

Kocky mrazeného jogurtu s broskyňami / Frozen yogurt bark with peaches

Už je to nejaký ten piatok, čo sa v Čechách a určite aj na Slovensku rozšíril fenomén a horúci, respektíve studený trend z USA - mrazený jogurt. Je to zdravšia alternatíva zmrzliny, určite ste už naďabili na predajne, kde si sami načapujete do kelímka jogurt podľa chuti a potom ho navrstvíte rôznymi prísadami. Tu sa fantázii medze nekladú. Použiť sa dá skutočne čokoľvek: čerstvé ovocie, hoblinky a kúsky čokolády, všetky druhy orechov a sušeného ovocia, gumové cukríky, cereálie, rozdrvené sušienky, lentilky, karamel.. a určite ešte kopec vecí, ktoré mi ani neprídu na um. Myšlienka sama o sebe je to skvelá, jogurt je rozhodne lepšia alternatíva, ak si strážite líniu, ale všetko má svoje ale. Za takéto potešenie mnohokrát musíte hlboko siahať do vrecka. Pritom nie je nič jednoduchšie, ako si túto pochúťku dopriať doma za facku! A ja si dovolím predostrieť vám svoj návrh. Berte ho však len ako inšpiráciu, pretože tento recept priam kričí o to, aby ste si ho upravili k obrazu svojmu.

Základ:
  • 150 g hustého smotanového jogurtu, minimálne 10%, gréckeho typu
  • 250 g jemného tvarohu
  • hrsť až dve na drobno pokrájaného ovocia - v tomto prípade broskýň
  • {lyžička medu/javorového sirupu/agáve} - voliteľne, ja som nedávala, myslím, že to nie je potreba, ale niekto môže mať rozmaznanejší jazýček..
Kakaový upgrade:
  • 2 ČL holandského kakaa
  • 1 hrsť sušených brusníc
  • {hrsť nasekaných orieškov - lieskovce, pistácie, mandle, kešu, arašidy}
    • ešte jedna veľká broskyňa navrch
Smotanový jogurt a tvaroh v miske zmiešame s nadrobno pokrájaným ovocím {a sladidlom, ak používame}. Zmes rozdelíme na dve polovice a do druhej pridáme ešte kakao a sušené brusnice {a orechy}. Plech vystelieme potravinovou fóliou a v rovnomernej, asi 1 cm hrubej vrstve naň rozprestrieme jogurt - na jednu stranu biely, na druhú kakaový. Na vrch poukladáme na tenké mesiačiky nakrájanú broskyňu a plech vložíme do mrazničky, určite na pár hodín, kým nestuhne, ideálne cez noc. Pred podávaním necháme trochu povoliť a jogurt nakrájame na kocky/nalámeme na rôzne kusy.









Dúfam, že som vás presvedčila, že nie je nutné míňať niekedy až nekresťanské peniaze za produkty, ktoré si pohodlne a pohotovo môžeme pripraviť vlastnými silami. Človeku to hneď viac chutí a navyše, nemusí sa spoliehať len na ponuku predajcu, recept si prispôsobí úplne podľa seba. Tieto mrazené jogurtové kúsky sú ako stvorené do letného počasia, takže, hor sa na ne! Len pozor na zuby..

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára