Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Grilovaný baklažán s fazuľovou Yu Xiang pastou

nedeľa, 28. augusta 2016

Grilovaný baklažán s fazuľovou Yu Xiang pastou

Treba vôbec odôvodňovať výber nasledujúceho receptu? Stačí, keď poviem: zase baklažán. Vždy, keď je v obchode v akcii, nakúpim ich viac. Jeden mám bezpodmienečne vyhradený k tvorbe minipizze s hráškom a ten zvyšný podrobujem rôznym experimentom. Tak tomu bolo i teraz a musím sa zase neskromne pobúchať po pleci, dopadol na výbornú! Zrejme ste to už z názvu vydedukovali, nechala som sa inšpirovať čínskou kuchyňou a hoci som nemala k dispozícii presne uvedené suroviny, poňala som to, ako inak, svojím spôsobom. Spokojne môžem tvrdiť, že i napriek tomuto hendikepu baklažánu nič nechýbalo, preto sa ani vy nebojte púšťať do cudzokrajných receptov v regionálnych podmienkach. Vopred upozorňujem, aby ste sa nedesili množstvom octu v pomere k ostatným zložkám. Pasta musí byť výrazná, komplementujúca s takpovediac mdlou chuťou baklažánu (ktorá nevyhovuje každému a preto nemá až toľko priaznivcov, koľko by si skutočne zaslúžil). Nebudem už ďalej kvákať, určite ste skôr zvedaví na recept:
  • 1 veľký baklažán
  • 2 PL balzamikového octu {Chinkiang/Zhenjiang ocot}
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 PL vody {vína Shaoxing} + podľa potreby
  • 1/4 hrnčeka bielej fazule - v suchom stave {1 PL Dou Ban Jiang korenenej fermentovanej fazuľovej pasty/omáčky z čiernej fazule}
  • 2 PL arašidového oleja
  • štipka mletého korenia 4 farieb
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1/2 ČL sladkej čili omáčky 
Fazuľu na noc namočíme, necháme napučať a na druhý deň prepláchneme. V novej vode uvaríme úplne do mäkka a scedíme. Vložíme do vysokej nádoby spolu s octom, sójovou omáčkou, vodou, olejom, korením, čili a cesnakom a pomocou tyčového mixéra alebo smoothie makera zmixujeme na pastu, nie však na hladko, určitá štruktúra je žiadúca. Pastu preložíme do rajnice a na miernom ohni necháme prehriať a trochu zhnednúť, podľa potreby môžeme podliať vodou, ak je príliš hustá. 


Medzitým by sme mali mať už pripravený baklažán: pozdĺžne ho prekrojíme na 4 hrubšie plátky, urobíme doň priečne zárezy do tvaru mriežky (viď snímka), ale tak, aby sme ho úplne neprepichli a osolíme. Necháme aspoň 10 minút vypotiť, potom tekutinu zotrieme a pokropíme olejom. Na rozpálenej grilovacej panvici z oboch strán grilujeme, kým nezmäkne a vytvorí sa charakteristická vzorka. Hotový baklažán štedro potrieme uvarenou fazuľovou pastou a podávame!






Ach jaj, milí moji, čo vám budem rozprávať, to som sa zase napratala do prasknutia! Určite nemusím už asi miliónty raz opakovať, ako bezvýhradne milujem baklažán, keď je správne upečený, mäkučký, jemný.. A tá fazuľová pasta je zaujímavá sama o sebe, viem, že sa k nej rozhodne vrátim pri nejakom inom recepte, veľmi príjemne prekvapila - nečakala som pri čítaní zoznamu ingrediencií, že na mňa tak zapôsobí. Preto sa nechajte zvábiť a grilujte, mixujte, jedzte!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára