Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Krémová super hustá polievka z bielej fazule

pondelok 8. augusta 2016

Krémová super hustá polievka z bielej fazule

Minulý týždeň mal ktorýsi z kolegov v práci na obed kyslú fazuľovú polievku. Ohrieval si ju v mikrovlnke a bolo ju cítiť po celej firme. Nie nepríjemne, práve naopak, pripomenulo mi to, že fazuľovú na kyslo som nemala snáď už dvesto rokov! Preto som hneď o pár dní na to pripravila svoju verziu, ale nie úplne tradične, podľa maminky. Keďže do klasickej sa dáva zátrepka, správnu krémovosť som sa rozhodla v tomto prípade docieliť rozmixovaním časti fazule. Och, páni! Polievka bola hustá tak, že po vychladnutí stuhla natoľko, že v nej lyžica stála. Naozaj, nezveličujem. Preto ak máte radi takýto typ polievok, hor sa do prípravy:
  • 3/4 hrnčeka bielej fazule, v suchom stave
  • 1 ČL provensálskych byliniek
  • 1 ČL sušeného tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • trochu soli a korenia
  • 2 hrste sušených dubákov
  • 1 - 1 1/2 hrnčeka mlieka
  • 1 PL octu
Fazuľu na noc namočíme a necháme napučať. Na druhý deň ju zlejeme a uvaríme v novej - 30 minút, do mäkka. Ochutíme provensálskymi bylinkami, tymiánom, bobkovými listami, soľou a korením. Sušené hríby zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu odstáť. Po zhruba 15 minútach varenia ich scedíme a pridáme do hrnca. Po vyparení väčšiny vody dolejeme do hrnca mlieko. Keď je fazuľa mäkká, vyberieme bobkové listy (tie odstránime), všetky hríbiky a polovicu fazule. Zvyšnú polku ponorným mixérom rozmixujeme na hladko, vrátime dnu hríby i odloženú fazuľu a prilejeme ocot. Necháme ešte prevrieť a mierne zhustnúť, koštujeme, doladíme koreninami a octom podľa potreby a podávame!





V lete si človek na polievky spomenie zriedka, jedine možno na tie, ktoré sa pripravujú na studeno, ale občas nie je na škodu to vystriedať. Údajne je pre organizmus lepšie počas horúčav prijímať tekutiny vlažné, respektíve telesnej teploty, pretože tak telu nespôsobujeme šok a nezaťažujeme ho ešte aj vysokými teplotnými výkyvmi. Ja tomuto názoru dôverujem a preto nie je nič nezvyčajné nájsť u mňa na stole takmer celý deň teplý hrnček čaju. A výborná polievka na obed, tou rozhodne nič nemôžeme pokaziť. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára