Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Kokosový chia puding s kaki

piatok 10. novembra 2017

Kokosový chia puding s kaki

Do tretice všetko dobré, po dvoch receptoch na to, ako využiť čerstvú kokosovú vodu >>v tekvicovom kréme<< a >>vegan šošovicovom kari<< dnes minisériu uzatváram týmto sviežim pohárom plným chia pudingu!
Okolo chia semienok je dnes veľký boom, ľudia po celom svete objavili ich zázračné vlastnosti (ktoré im nadiktovali takzvaní výživoví poradcovia a odborníci), pchajú ich všade, kam je to len možné. Ťažko povedať, nakoľko je to len marketingový ťah a koľko prospechu môžu inkriminované semienka priniesť organizmu, pravda bude zrejme niekde v strede. Nepopieram, že pozitívny účinok majú, sú neoceniteľným zdrojom rôznych látok blahodárne pôsobiacich na ľudské telo, vyhľadajte si to na internete, článkov je nespočetné množstvo. Na druhej strane, keď sa už do nich pustíte, zistíte, že sa vás snažia presvedčiť o tom, že už len jedna lyžička vás spraví takmer nesmrteľným, choroby sa od vás budú odrážať ako reflektory od diskogule, chromí sa postavia na nohy, slepí znovu uvidia. Takže do hry vstupuje placebo efekt a je len na nás, aký veľký priestor mu povolíme zabrať v hlave. Takže ak zázrak, očakávajte ho skôr chuťový, než liečivý.
Pretože, prečo nie? Občas nie je na škodu dopriať si malý dezert, prehodiť výhybku na známej koľaji a siahnuť po menej tradičných veciach. Chia puding nie je stabilným prvkom mojej kuchyne, vlnou nadšenia som sa nechala strhnúť až toto leto, kedy som ho pripravila prvýkrát. Dobre, rozumiem prečo mohol u niektorých ľudí spustiť hotové šialenstvo, stačí ho správne ochutiť, skombinovať s prísadami, ktoré obľubujete a o delikatesu je postarané. Niekomu by však mohla prekážať čudná textúra, gélovité semienka niekomu pripadajú odporné. Takže každému podľa jeho gusta. Ak ale patríte medzi fanúšikov a hľadáte nejakú ďalšiu verziu, do ktorej by ste sa mohli pustiť, čo tak sa inšpirovať týmto kokosovým pohárom spestreným o sezónne kaki?
Základný recept je nechať chia semienka najlepšie cez noc nabobtnať v tekutine. používa sa mlieko, či už kravské alebo milión iných rastlinných alternatív, tí čo sú na chudnúcej vlne siahajú po obyčajnej vode, ale to už nie je také chutné. A práve teraz prichádza na scénu kokosová voda. Nie je nič jednoduchšie ako zmiešať ju s chia, pridať napríklad jogurt pre pevnejšiu konzistenciu, počkať do druhého dňa a vychutnať si toto veľdielo na raňajky spolu s bohatou dávkou ovocia. Ale ak máte tú trpezlivosť, odložte si pohár trebárs na neskôr, ako dezert po obede. No neviem, je možné mať takú pevnú vôľu?
  • 75 ml čerstvej kokosovej vody
  • 75 g bieleho jogurtu (čím hustejší, tým lepší)
  • 40 g chia semienok
  • 1 celé kaki
  • hrsť lieskových orieškov (alebo iných)
  • kokosové čipsy - vítaný bonus
  • tip: extra bomba navyše - kokosový krém 
Kokosovú vodu zmiešame s jogurtom, pridáme chia semienka a poriadne skombinujeme. Ak chceme byť ešte maškrtnejší, je správny okamih pridať aj kokosový krém. Nádobu uložíme do chladničky a necháme niekoľko minút odstáť, ale ideálne pár hodín, dokonca celú noc. Vítané je aspoň raz puding premiešať, aby v ňom neboli veľké hrudky.
Na druhý deň konzumujeme spolu s ľubovoľným ovocím: pre efekt odporúčam puding na striedačku vrstviť do vysokého pohára s kaki, ktoré sa mi v tejto kombinácii skvelo osvedčilo. Medzi jednotlivé poschodia pridáme oriešky - posekané či v celku a posypeme nimi aj povrch pohára. Výborné sú tiež kokosové čipsy, pre ešte výraznejšiu tropickú chuť.







Prekvapilo ma, ako dobre k sebe pasujú kokos a kaki. Síce sú to obe tropické plodiny, ale ja mám oranžové ovocie spojené vždy s jesennými a zimnými mesiacmi, kedy ho u nás dostať na pultoch obchodov. Naproti tomu, kokos je vyslovene akoby letná záležitosť, hoci, keď sa tak nad tým zamyslím, aj ten u nás vídať skôr v dekoračných misách na Vianoce. Ešteže dnes už nie je problém dovážať k nám plodiny aj z ďalekých zemí. 
Puding je vďaka jogurtu výrazne hustý a pevný, čo mne osobne sa páči, dôležité je odhadnúť pomer chia k tekutine, pretože inak by ste mohli dopadnúť tak, že vôbec nenabobtnajú a dostanete iba plávajúce zrniečka v troche vody. A to nechceme. 
Dajte mi vedieť, či ste sa rovnako nechali uniesť vlnou nadšenia pod vplyvom internetu a pripravujete si chia tak často, ako je to len možné. Máte tipy aj na iný spôsob ako ich využiť? Trebárs taká posýpka do šalátu tiež nie je na zahodenie, či zapracovať ich do domáceho müsli - prečo nie?

2 komentáre: