Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Broskyňovo - jablkový koláč s posýpkou

nedeľa, 17. augusta 2014

Broskyňovo - jablkový koláč s posýpkou

Vychystali sme sa k starým rodičom na návštevu. Starký má veľmi rád sladké, v podstate mu je jedno aké, kysnutné, tvarohové, ovocné, nepečené, šľahačkové, krémové, perníkové.. Takže sme mali dilemu, čo vziať so sebou na pohostenie. Napokon to padlo na broskyne. Však ich treba využiť, kým sú, no nie? A v spojení s "drobenkou" a nadýchaným cestom.. hmmm, jedna báseň! Tak sa do koláča smelo pustite.

Je to trochu takého "bubaninového" typu, ale mamka sa vyjadrila, že toto cesto sa jej páči omnoho viac, pretože nie je tak dusivé. A keďže ona je odborník naslovo vzatý, nebrala by som to na ľahkú váhu a presvedčila sa o tom sama. Preto na vás apelujem: varechu pripraviť!

Navážime na cesto:
  • 240 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 240 g masla
  • 240 g kryštálového (alebo hnedého) cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 vajcia
Na posýpku:
  • 125 g polohrubej múky
  • 60 g masla
  • 60 g kryštálového cukru
Okrem toho:
  • 500 - 750 g broskýň
  • 250 g jabĺk
.. záleží to od veľkosti plechu..

Na cesto si múku s práškom do pečiva preosejeme do misy. Vyšľaháme maslo s cukrom, kryštálovým i vanilkovým. Do toho zašľaháme 4 vajcia a napokon i múku. 

Na posýpku zmiešame preosiatu múku s cukrom a pridáme maslo, ktoré musí byť studené a pokrájané na malé kocky. Prstami potom vypracujeme drobenku. 

Broskyne a jablká umyjeme,  zbavíme kôstok a nakrájame na tenké mesiačiky.



Cesto vlejeme do plechu vytretého maslom a múkou, zarovnáme ho a po povrchu poukladáme plátky broskýň a jabĺk. Koláč posypeme posýpkou a dáme piecť do rúry rozohriatej na 180° na 30 minút. Priebežne ho kontrolujeme. Keď je hotový, necháme ho vychladnúť a až potom krájame a posypeme práškovým cukrom.





Máte radi ovocné bublaniny? A koláče s posýpkou? Ak ste oba razy odpovedali áno, určite choďte do tohto koláčika, určite vám bude chutiť!

2 komentáre: