Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Dvojfarebné francúzske croissanty

štvrtok 21. augusta 2014

Dvojfarebné francúzske croissanty

Najdrahšia sestrička mala pred pár dňami sviatok. Skvelá príležitosť niečo fajné ukuchtiť! A čo také? Niečo, čo zasýti aj pri tvrdej makačke v hore, niečo, čo si len tak vezmete do ruky, no i niečo, čo dobre vypadá. A taktiež niečo, čo prežije dlhú 7 hodinovú cestu autobusom. Pretože ja s mamkou sme sa vybrali na mini výlet do Brna. Keďže na návštevu sa nepatrí prísť s prázdnymi rukami, niekoľko upečených kúskov sme museli zobrať so sebou. Takže voľba bola jasná. Robili sme tieto burizónové guľky a skvelé francúzske croissanty z kysnutého cesta.

Budeme potrebovať:
  • 700 g hladkej múky
  • 300 ml mlieka
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 3 PL kakaa
  • 1 ČL soli
  • 200 ml oleja
  • 1 kocka (42 g) droždia
Z mlieka, cukru a droždia urobíme kvások, necháme vzísť asi na 15 minút a pridáme ho do múky s olejom a soľou. Vypracujeme hladké cesto,  ktorým sa náramne dobre pracuje, takmer okamžite sa odliepa od stien misy. Odoberieme z neho 1/4 a do nej pridáme kakao, rozmiešané v 4 PL mlieka. Dobre zamiešame a vymiesime tmavé cesto. Toto je veľká babračka a zrejme z tlamy vypustíte i pár šťavnatejších slovíčok, ale majte trpezlivosť, odmena vás neminie.


Obidve cestá necháme nakysnúť 20 minút. Potom ich rozdelíme na 4 bochníky. Necháme odpočívať, kým si pripravíme plechy - potrieme maslom alebo vystelieme papierom na pečenie. Potom vyvaľkáme biely bochník na veľkosť veľkého taniera, s hrúbkou asi 0,5 cm. Rovnako tmavé cesto vyvaľkáme na veľkosť malého taniera. Prikryjeme tmavý kruh bielym a dokopy rozvaľkáme, aby sa cestá spojili.


Kruh rozdelíme na 8 častí. Naplníme plnkou - my sme si vybrali marhuľový a černicový lekvár, pozor, musia byť však extra husté, inak vytečú! A čokoládu nalámanú na kocky. Každý trojuholník stočíme do tvaru rožka a dobre popritláčame, aby plnka nevytiekla. Ukladáme na pripravené plechy a potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme pri 180° asi 15 až 20 minút, kým biele časti nezozlatnú.







Naplniť sa, samozrejme, dajú čímkoľvek, ale u nás sú najobľúbenejšie lekvárové. Podotýkam, s pravým domácim lekvárom, už z tohtoročnej úrody! 
Nie sú to síce pravé francúzske croissanty, z lístkového cesta, no výnimočnosť týchto je práve v ich dvojfarebnosti, preto ich nezavrhujte a smelo sa do nich pustite!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára