Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Jablkové rezy (z Málinca)

sobota, 9. augusta 2014

Jablkové rezy (z Málinca)

Na koláče s jablkami máme dva overené a miliónkrát vyskúšané rodinné recepty. Voláme ich podľa toho, ktorá starká ich pre nás pripravila. Jablčník z Málinca a jablčník z Kalinova. Dnes vám teda predstavím ten prvý menovaný, ktorý sme piekli pod zub na kúpalisko. To viete, pri plávaní človek veľmi rýchlo vyhladne a telu treba dodať rýchle cukry..

Navážime a prichystáme si:
  • 400 g hladkej múky
  • 250 g tuku
  • štipku soli
  • 1-2 PL hustého jogurtu (alebo kyslej smotany)
  • 100 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
Na náplň:
  • 750 g jabĺk
  • 100 g práškového cukru (alebo 80 g práškového, 1 balíček vanilkového a 1 balíček škoricového cukru)
  • podľa chuti škoricu
  • voliteľne hrozienka
  • zo dve hrste mletých orechov
Do múky pridáme cukor, maslo, soľ, žĺtky, prášok do pečiva a jogurt. Vymiesime cesto, pozor, bude sa dosť lepiť. Dáme ho na pol hodinu do chladu (aby sa s ním lepšie pracovalo). Potom rozdelíme na dve polovice a rozvaľkáme na rozmer plechu. 

Spodný plát preložíme na plech pomocou valčeka, posypeme mletými orechmi a nastrúhanými jablkami, ktoré sme predtým zmiešali s cukrami, hrozienkami a škoricou. Prikryjeme druhým plátom cesta, povrch potrieme bielkami, ktoré nám ostali a na pár miestach prepichneme vidličkou. Pečieme v rúre zohriatej na 180° asi pol hodinu, alebo kým povrch koláča nezozlatne. Krájame až po úplnom vychladnutí a rezy môžeme posypať cukrom.






Máte radi jablkové koláče? Aký je ten váš obľúbený?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára