Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Plnené kysnuté buchty

nedeľa 31. augusta 2014

Plnené kysnuté buchty

Tradičné domáce buchty našich starých mám sa u nás nepiekli už pekných pár rokov. Nepýtajte sa ma prečo. A vlastne, ani neviem ako k nim teraz došlo. Asi to bolo tým, že raz poznamenal sestrin priateľ, že on buchty rád. Alebo tým, že sme sa pôvodne zberali ku starkej na návštevu. A starký tiež buchty rád. I bratranci, tí tiež obľubujú všetko sladké. Tak sme napiekli. Za celý plech. Štyri druhy náplní. Hádajte čo. Celý deň leje ako z krhly a z návštevy napokon zišlo. Ehm.. nechcete prísť na návštevu? Máme plný plech buchiet a nevieme, čo s nimi.. Ak ale vy nemáte dilemu, kto by ich zošrotoval, smelo sa do ich pustite. Tu je recept!

Navážime:
  • 750 g hladkej múky
  • 30 g droždia
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 375 ml mlieka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • štipku soli
  • 200 ml oleja
  • na náplň: lekvár - u nás domáci marhuľový a černicový, domácu slivkoú nutellu a tvaroh zmiešaný so škoricovým cukrom 
Najprv si pripravíme kvások: mlieko trochu ohrejeme, pridáme kryštálový cukor a rozdrobené droždie a necháme vzísť. 



Medzitým preosejeme múku, zmiešame ju s vanilkovým cukrom a soľou. Do nej príde kvások a olej. Vypracujeme hladké, elastické pružné cesto, ktoré sa odliepa od stien nádoby. Ide to ľahko, s cestom sa výborne pracuje. Zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu. 


Po vykysnutí vyvaľkáme a pohárom vykrajujeme z cesta kolieska. Každé trochu roztiahneme a naplníme: lekvárom, nutellou, tvarohom, čímkoľvek chceme. Zvinieme do balíčka, dobre popritláčame spoje a sformujeme do menšieho obdĺžnika. Ukladáme na plech (buď vysypaný múkou alebo vystlaný papierom na pečenie). Potrieme povrch rozšľahaným vajcom a necháme buchty ešte mierne podkysnúť. 


Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180° asi 45 minút. Chvíľku pred dopečením môžeme povrch potrieť vodou, v ktorej sme rozpustili cukor. Buchty tak dostanú nádherný lesklý vzhľad. Potom už len počkáme, kým trochu vychladnú a môžeme posypať práškovým cukrom.








Daždivé počasie na mňa osobne dobre nevplýva, mám pri ňom pod psa náladu. Najradšej by som len spala a nič nerobila. Asi to poznáte aj vy. Ale treba sa premôcť a skúsiť vykonávať aspoň tie činnosti, ktoré nás bavia. Napríklad kresliť, čítať, či piecť. Takže sa nechajte inšpirovať a pustite sa do buchiet! Krásnu nedeľu všetkým..

3 komentáre: