Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Zeleninové Enchiladas

štvrtok, 7. augusta 2014

Zeleninové Enchiladas

Národným mexickým jedlom pozostávajúcim zo zapečenej tortilly plnenej pikantnou omáčkou sú práve enchiladas. Plnené môžu byť naozaj čímkoľvek: syrom, fazuľou, mäsom, zemiakmi, morskými plodmi, ale najmä zeleninou. Tej je teraz všade habadej, bol by priam hriech nenechať sa zlákať.

Ako som už spomenula, pôvod tohto jedla siaha do Mexika, konkrétne až do obdobia, kedy sa na jeho povrchu preháňali Mayovia. Vyrábali kukuričné tortilly, ktoré obsahovali najčastejšie drobné ryby. Wiki okrem iného tvrdí, že pôvodní obyvatelia kmeňa Nahuatl volali tieto placky tlaxcalli, ktoré potom Španieli transformovali do dnes už známeho tortilla. 

Pôvodne toto jednoduché jedlo má dnes už nespočetne mnoho variácií, záleží to, samozrejme, nielen od toho čím tortillu naplníte, ale i od regiónu. Každá lokalita má ten svoj správny recept. Len pre zaujímavosť, wikipédia uvádza 13 druhov enchiladas a som presvedčená o tom, že to nie j konečný počet.

Nám tento pokrm prišiel veľmi vhod, pretože je to jeden z tých, ktoré sa pripravujú štýlom čo-chladnička-dala a starkina-záhrada-vyprodukovala. Nakuknite ku mne do pekáča a pripravte si:

Na 4 porcie:
  • 4 viaczrnné tortilly (zásoba z nejakého Lidl týždňa)
  • cibuľu
  • 2 menšie mrkvy
  • pol prerastenej cukety
  • 1/4 tekvice Hokkaido
  • trocha zelenej papriky
  • 2 paradajky
  • 1 paradajkový pretlak
  • 2 PL hustého jogurtu
  • čerstvú bazalku, pažítku, petržlenovú vňať a oregáno
  • čili papričku / feferón
  • tvrdý syr na strúhanie (eidam)
  • voliteľne Balkánsky syr
  • podľa potreby soľ, mleté čierne korenie
V pekáči na troche oleja orestujeme cibuľu pokrájanú nadrobno. Pridáme na malé kocočky nakrájanú mrkvu, cuketu, tekvicu Hokkaido, papriku. Pridáme polovicu z nasekaných byliniek: bazalku, pretžlenovú vňať, pažítku i oregáno, osolíme a okoreníme. Takto dusíme, kým zelenina nie je mäkká. 

Medzitým si pripravíme omáčku. Do rajnice dáme pretlak, paradajky - sparené vo vriacej vode, zbavené šupky a nakrájané nadrobno, a feferón. Prihodíme druhú polku byliniek a necháme prevrieť. Omáčku rozdelíme na dve časti a do jednej vmiešame asi 2 lyžice jogurtu. 

Nasleduje plnenie tortíl: zeleninovú zmes zmiešame s omáčkou, do ktorej sme pridali jogurt, dobre premiešame a roztrieme na jednotlivé placky. Totilly zvinieme a vložíme do pekáča, v ktorom sme predtým dusili zeleninu (pekáč nie je nutné umývať, aspoň ho nebudete musieť mazať olejom). 


Na zakrútené tortilly navrstvíme druhú polovicu paradajkovej omáčky a na záver ich posypeme strúhaným tvrdým syrom a rozdrobeným Balkánskym syrom. Enchilady vložíme do rozohriatej rúry a pri 180° zapekáme tak 20 minút. Uff, to je všetko, zdá sa mi, ž som to písala nejak zmätočne, dúfam, že ste ma pochopili ☺ Ak náhodou nie, smelo sa pýtajte, vložte komentár, budem sa snažiť odpovedať čo najlepšie..





S týmto dažďom je to už trápne.. Akurát sme chceli ísť cez víkend na kúpalisko. Dúfam, že sa to nejak umúdri, pretože chatka je už prenajatá 
Čo vy, aké máte plány??

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára