Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Americké perníčky/medovníčky {Gingerbread Cookies}

pondelok 5. decembra 2016

Americké perníčky/medovníčky {Gingerbread Cookies}

Neviem si predstaviť lepšiu príležitosť ako prísť s príspevkom na perníčky než v predvečer svätého Mikuláša. Je to tematické a symbolické viac než by sa patrilo, tak budem dúfať, že ho oceníte. Ostatne, moji kolegovia v práci sú len dôkazom, že stojí za to vyskúšať ich a pustiť sa do pečenia. Pretože medovníky, tie sú na rade vždy ako prvé, aby stihli zmäknúť. Na moje počudovanie, podľa referencií degustátorov, tieto sú mäkké hneď a v kuchynke mizli rýchlosťou teplých rožkov. Alebo banánov za socialistických Vianoc; neviem, nemám z vlastnej skúsenosti, ale tak sa hovorí. Neberte to ako samochválu, len strohé konštatovanie.
Prosím, ospravedlňte úbohé prevedenie, na to, že sa považujem za umelecky založenú dušu sú tieto výtvory skôr potvorami, než esteticky ladiacimi dielami. Zdobenie nie je moja silná stránka a bude to chcieť ešte mnoho a mnoho rokov praxe, než s nimi budem aspoň trochu spokojná. Zatiaľ však, oceňte aspoň tento recept, ktorý nie je klasickým domácim, ale spoza veľkej mláky, kde sa suroviny tradične uvádzajú na objemové jednotky. Snáď to nebude na prekážku.
  • 1 ½ - 2 hrnčeky hladkej múky (množstvo variuje, treba počítať aj s podsypávaním dosky a valčeka)
  • ½ ČL kuchynskej sódy
  • 1 ČL perníkového korenia
  • ½ - 1 ČL škorice
  • 6 PL masla izbovej teploty
  • ¼ hrnčeka hnedého cukru
  • ⅓ hrnčeka medu
  • 1 žĺtko
  • cukrárske polevy (buď biela domáca alebo farebné z obchodu, v mojom prípade tuby od Dr. Oetkera)  
Do misy preosejeme múku, sódu, korenie do perníka, škoricu a dobre premiešame. V inej miske varechou zmiešame zmäknuté maslo s cukrom do svetlejšej nadýchanej hmoty. Pridáme tekutý med a žĺtok. Ručným mixérom vyšľaháme, kým ingrediencie nie sú dobre skombinované. Do tejto hmoty po častiach primiešavame sypké suroviny. Najprv pracujeme s varechou, postupne cesto vymiesime rukou, kým sa úplne neoddeľuje od stien nádoby. Možno bude potrebné pridať viac múky.


Hotové cesto vyvaľkáme na jeden veľký obdĺžnik s hrúbkou, čo ja viem, 5 mm a pomocou vykrajovačiek z neho vykrajujeme ľubovoľné tvary. Jednotlivé perníčky v menších rozostupoch ukladáme na plech s papierom na pečenie. Potrieme ich zvyšným bielkom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 8-12 minút v závislosti od hrúbky cesta a vlastností samotnej rúry. Po upečení medovníčky necháme úplne vychladnúť a ozdobíme cukrárskou polevou podľa nálady a fantázie.






Detiská, dúfam, že ste celý rok poslúchali a zajtra si nájdete čižmičku preplnenú dobrotami. Ak náhodou nie, môžete skúsiť podplatiť Mikuláša a čerta týmito medovníkmi. Alebo viete čo? Kašlite na sladkosti a radšej si dajte niekoľko kúskov z čerstvo upečeného plechu. Do Vianoc ešte dlho, takže ak ich zjete všetky, máte čas upiecť nové. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára