Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Paprikovo syrové krekry

sobota 17. decembra 2016

Paprikovo syrové krekry

Posledný víkend pred Vianocami som obetovala ďalšiemu a záverečnému pečeniu. Uvažovala som nad tým, že do pozornosti sa vždy dostane sladké, tradičné pečivo, napríklad perníčky, linecké, vanilkové rožky, griláž, medvedie pracky, čokoľvek iné, po čom vaša rodina každoročne siahne, no slaným dobrotám sa toľko priestoru nevenuje. Pritom je to škoda, pretože niekedy je už človek tak prepchatý cukrom, že by najradšej lízal soľničku. Vtedy padne vhod mať po ruke malú škatuľku ukrývajúcu rýchle chuťovky na vyrovnanie hladiny minerálov, či uspokojenie neodbytného hladu pred nekonečným čakaním na slávnostnú večeru. Výborné sú aj ako pohostenie pre návštevy, doplnok k silvestrovskej párty a vlastne, aj ako krutóny do rôznych polievok. Ako s týmito syrovými krekrami s príchuťou údenej papriky naložíte, nechám na vás, ale určite si ich pripravte.

Na 100 asi 1.5 cm kúskov:
  • 1 ½ hrnčeka strúhaného syra typu Eidam
  • 4 PL masla
  • ¾ hrnčeka hladkej múky + na podsypávanie
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL soli (záleží však aj od slanosti zvoleného syra)
  • 1 ½ ČL mletej údenej papriky
  •  ½ ČL pálivej omáčky (sriracha)
  • 1 PL mlieka
Rúru predhrejeme na 180 °C a dva plechy vyložíme papierom na pečenie. Do veľkej misy preosejeme múku, prášok do pečiva, soľ, údenú papriku a pridáme zmäknuté maslo s pálivou omáčkou. Varechou premiešame, kým sa hmota pomaly nezačne spájať. Do toho nastrúhame syr a prilejeme mlieko.


Najprv opäť vareškou a potom rukou vymiesime cesto, ktoré sa dobre oddeľuje od stien nádoby. V prípade potreby prisypeme trochu múky. Poprášime ňou pracovnú dosku aj valček a cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0.5 cm a radlom/nožom nakrájame na asi 1 a pol centimetrové štvorce. Rozložíme ich na plech a vidličkou popicháme, aby vypadali ako tradičné krekry. Pečieme tak 15-18 minút, podľa vlastností rúry, do zlatista.






Koľko druhov vianočného pečiva máte v pláne pripraviť? Bude medzi nimi aj niečo slané? Alebo nepečiete vôbec a radšej sa necháte pozvať? Píšte, prezraďte, som zvedavá. A zatiaľ prajem ničím nerušený a pokojný víkend. Dúfam, že si nájdete aspoň chvíľočku na oddych. Napokon, niektorí majú vypekanie ako hobby a dokonale si pri ňom odpočinú. V tom prípade varechu do ruky a ideme na to!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára