Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Fialový šalát s balzamikovou redukciou a šampiňónmi

nedeľa 18. decembra 2016

Fialový šalát s balzamikovou redukciou a šampiňónmi

Zrejme ste postrehli, že teraz celkom fičím na >>červenej repe<<, >>červenej kapuste<< a dokonca na ich >>kombinácii<<. Kedže sa mi na balkóne ocitli obe suroviny, zamestnávala som svoj mozog myšlienkou opäť ich spojiť. Napokon prečo nie? Je to podarené duo, dopĺňajú sa nielen chuťou, ale i farbou. K cvikli okrem iného pasuje aj balzamikový ocot, siaham po ňom i pri zálievke na šalát a tak nebolo o čom dlho špekulovať. Na vyššiu úroveň však tento šalát posúva redukcia octu, inými slovami hustý, sirupový výťažok, ktorý vzniká varením balzamika. Príjemným prekvapením sú maličké šampiňóny, kde tu vykúkajúce pomedzi kapustu a kúsky repy. Je síce ťažšie ich nájsť, keďže ocot ich zafarbí takmer do čierna, ale na jazyku ich spoznáte. A to je to hlavné. Takže: esteticky je to jedna veľká jednoliata neforemná masa, po chuťovej stránke dokonalé pohladenie. Mimochodom, mala som v pláne pridať k zelenine mäkký kozí alebo balkánsky syr, napokon som na to úplne zabudla. Nenapadlo mi to zrejme jednak preto, lebo už pri ochutnávaní som zistila, že tomu nič nechýba a po druhé, ani by mi nestačila misa. Naložila som ju do prasknutia a o pár obedov mám postarané. Odporúčam šalát nechať pár hodín, najlepšie do druhého dňa, odležať, aby kapusta stihla nasiaknuť zálievkou a trochu zmäkla. No a natárala som toho už neúrekom, poďme do varenia!
  • 2 veľké červené repy 
  • trochu masla
  • sušený tymián
  • bylinkovú soľ
  • 1 veľkú konzervu baby šampiňónov
  • 2 veľké strúčiky cesnaku
  • 1 ČL sladkej čili omáčky
  • 1 hrnček balzamikového octu
  • ½ menšej červenej kapusty
  • {100 g mäkkého kozieho, Balkánskeho alebo iného chuťovo výrazného syra }
Repu uložíme na alobal, obložíme maslom, posypeme tymiánom a bylinkovou soľou, zvinieme do balíčka a vo vyhriatej rúre pečieme 40-45 minút, kým nie je mäkká. Necháme vychladnúť. 

Na troche masla v panvici orestujeme šampiňóny a plátky cesnaku, kým jemne nechytia farbu. Odložíme nabok a pripravíme redukciu. Do rajnice nalejeme ocot, pridáme čili omáčku a privedieme k varu. Na miernom plameni varíme, kým sa objem nezredukuje na tretinu pôvodného množstva (8-10 minút) a nadobudne hustú, sirupovú konzistenciu. Do redukcie zamiešame šampiňóny. 


Upečenú cvikľu ošúpeme, nakrájame na osminy (či iné zlomky) a vložíme do hlbokej misy. Pridáme kapustu nakrájanú na tenké rezance a všetko zalejeme balzamikovo-šampiňónovou zmesou. Ideálne necháme pár hodín odpočívať a podávame znovu ohriate alebo aspoň pri izbovej teplote. Ak chceme, až na záver posypeme rozdrobeným syrom.





Dúfam, že vás táto fialová/purpurová bomba zaujala, niečo ľahšie pred typickým sviatočným obžerstvom príde vhod. Veru veru, už len párkrát sa vyspíme a toľko očakávané a omieľané dni pokoja a mieru (ako vážne?) budú konečne tu. Snáď ste zlatú nedeľu venovali príjemnejším veciam, ako zhonu, stresu a snahe dohnať zameškané (na druhej strane, mnohí si určite povedia, že ešte času dosť..) a oddýchli si. Želám pevné nervy do nového týždňa a dovidenia do ďalšieho článku!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára