Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Hummus

utorok 17. septembra 2013

Hummus

Ako som si predsavzala, tak aj plním. Už keď som si kupovala konzervu cíceru, vedela som, že určite časť z nej skončí ako pomazánka, čiže hummus. Naozaj netuším, prečo som toľko váhala nad zaradením tejto strukoviny do môjho jedálnička. Asi preto, že u nás doma sme skôr za klasiku akou je šošovica či fazuľa. 

Budem sa zase hrať trochu na múdru a odcitujem, čo mi o hummuse prezradila stará dobrá teta Wiki.
Hummus je studený pokrm levantinského původu, kaše či dip z rozmačkané uvařené cizrny smíchané s tahini (sezamovou pastou), olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem. Je oblíbený zejména v oblasti Středního východu, v kuchyních původem z této oblasti se používá celosvětově.
Hummus má velký obsah železa, vitamínu C, kyseliny listové a vitamínu B6. Díky cizrně má vysoký obsah proteinů a vlákniny, což je zároveň dobře doplněno methioninem obsaženým v sezamu v tahini. Hummus má své uplatnění ve vegetariánské a veganské kuchyni, kde při konzumaci s chlebem může sloužit jako celkový zdroj proteinů.
Ja som nemala tahini, ale vyriešila som to tým, že som jednoducho pridala samotné sezamové semienka a viac oleja. Ale to už prejdem rovno k receptu.
Potrebujeme (na jednu mištičku na soufflé):

  • polku plechovky cíceru
  • 2 a 1/2 PL olivového oleja
  • 3 ČL sezamových semienok
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 1 menší strúčik cesnaku
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • soľ, mleté čierne korenie a sladkú červenú papriku podľa potreby
Cesnak nakrájame nadrobno, petržlenovú vňať posekáme, následne všetky ingrediencie nahádžeme do vyššej nádoby a rozmixujeme ponorným mixérom do hladkej pasty. A to je celá veda ☺.



Nabudúce skúsim pripraviť hummus s nejakou príchuťou. Láka ma napríklad olivový, či so sušenými paradajkami alebo bazalkou. Uf, nejak som vyhladla , takže sa s vami lúčim a dobrú chuť!


S mrkvou je to úžasná kombinácia!! Nabudúce skúsim uhorku a kaleráb..

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára