Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Šampiňónová polievka so zeleným tajomstvom

sobota 28. septembra 2013

Šampiňónová polievka so zeleným tajomstvom

Ako sa schyľuje k mrazivému obdobiu, stále viac ma láka dať do bruška niečo hrejivé a poriadne zasycujúce. Na túto príležitosť sa ideálne hodia husté krémové polievky. Nerobí mi problém jesť ich aj v lete, ale vtedy ide skôr o ich studené varianty. Dnes si teda dajme jednu v horúcom prevedení, dokonca so špeciálnou ingredienciou.

Na jednu poriadnu porciu:

  • 5-6 veľkých šampiňónov
  • 2-3 hrnčeky vody
  • cibuľu
  • strúčik cesnaku
  • 1 PL arašidového oleja
  • dubákové korenie
  • 1-2 PL termizovaného syra (lučina, mandava, gervais, philadelphia..)
  • 1/2 avokáda! 
Áno, čítate dobre, tento nápad som prevzala z RAW kuchyne, kde sa polievky či omáčky zahusťujú práve avokádom (alebo orieškami.. ale tých mi príde ľúto len tak vhodiť do polievky). 

Postup je vskutku jednoduchý. Na oleji osmahneme cibuľu a cesnak a pridáme na plátky nakrájané šampiňóny. Restujeme ich asi 5 minút a potom zalejeme vodou. Dochutíme korením a varíme zhruba 10 minút. Polievku odstavíme z ohňa a až potom pridávame na plátky nakrájané avokádo a krémový syr. Všetko dobre premiešame, niekoľko šampiňónov si necháme na ozdobu a polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Vlejeme do taniera/misky a doplníme odloženými šampiňónmi. 


Prvú cenu v súťaži krásy táto polievka zrejme nevyhrá, ale inak je fantastická. Ak by ste sa obávali, že v nej bude cítiť chuť avokáda, ubezpečujem vás, že ju dostatočne prebijú hríby a syr. Polievka je však nádherne hustá a našľahaná, nadýchaná takmer ako pena a to práve vďaka tomuto skvelému ovociu. A to sa mi ju mojím šrotom mixérom ani nepodarilo zmiešať úplne nahladko. Pre všetkých milovníkov húb určite odporúčam! Dokonca aj pre nemilovníkov ☺. A aj pre odporcov avokád. Keď im nepoviete, čo polievka obsahuje, garantujem, že nezistia žiadnu neplechu. A aspoň na nich môžete vybaliť potom, čo dojedia, akú zdravú dobrotu vlastne ochutnali ☺.





2 komentáre:

  1. Popravdě nejsem vůbec příznivec avokáda, ale na druhou stranu, polévka má tak krásně nadýchanou konzistenci, že to vůbec nemusí být špatné :) A když už polévka, tak pořádně hustá, obzvlášť při tom počasí venku. Děkuji za inspiraci :) Eva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je za čo, určite stojí za vyskúšanie. Ako hovorím, avokádo tam nie je cítiť :)

      Odstrániť