Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Jednoducho šošovica

nedeľa, 8. septembra 2013

Jednoducho šošovica

Dnes som mala chuť na trochu iný zdroj bielkovín ako obvykle. Po mäse a tradičných syrovo-zeleninových obedoch sa žiada to prestriedať a tak voľba padla na strukoviny. Konkrétne na šošovicu. A viete čo mi o nej okrem iného povedala wiki?
Šošovica pochádza z Indie a ako súčasť ľudskej potravy je už od neolitu. Po sójových bôboch a konope má šošovica tretí najvyšší obsah bielkovín zo všetkých rastlín, a to až 26 %. Vďaka tomu tvoria v mnohých častiach sveta veľmi dôležitú zložku stravy. Je to tak hlavne v Indii, ktorej obyvateľstvo tvoria predovšetkým vegetariáni. Jednotlivé druhy šošovice od seba líšia veľkosťou semien, a takisto aj farbou, ktorá môže byť žltá, oranžová, hnedočervená, zelená či čierna.
Nechcelo sa mi však príliš špekulovať a vznikla z toho táto jednoduchá klasika, ako stvorená do vysokoškolskej kuchyne.

Na jednu porciu:

  • 40 g šošovice v suchom stave
  • asi hrnček vody
  • soľ, mleté čierne korenie, majoránka
  • vajce
  • kyslé uhorky
Šošovicu si na noc alebo minimálne na dve hodiny zalejeme vodou a necháme napučať. Na druhý deň v tej istej vode varíme. Ak je vody málo, prilejeme ešte hrnček navyše a na miernom plameni varíme 25 - 30 minút. Dochutíme soľou, korením a majoránkou, prípadne môžeme pridať bobkový list.
K tomu si ako prílohu uvaríme jedno či dve vajcia natvrdo a podávame s kyslými uhorkami. Aké jednoduché!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára